Nauka może być przyjemnością, a także zabawą. Przekonali się o tym
uczniowie klasy IIa, którzy 13 maja w piątek wzięli udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach
XVIII Biennale Sztuki dla Dziecka. Czy warsztat kulinarny da się przełożyć na działania edukacyjne i artystyczne?
Uczestnicy COOlinariów - interdyscyplinarnego festiwalu sztuki, próbowali dowieść, że tak. Dzieci obejrzały
prezentacje toruńskich artystów, ukazującą niezwykłe zastosowanie produktów żywnościowych w malarstwie, rzeźbie
np. baranki z kalafiora, morze z łososia, bakłażany jako pingwiny i wiele innych zdjęć budzących zachwyt dzieci.
Wszyscy radośnie starali się odgadnąć jakie warzywa, owoce i nie tylko, kryje dany pejzaż. Następnie dzieci
uczestniczyły w zajęciach plastycznych, malując jadalnymi farbami - przygotowanymi wcześniej z warzyw i owoców.
Jednak najwięcej emocji wzbudziły u dzieci prace konstrukcyjne ze słodkich produktów. Czekali na to z
niecierpliwością. Fantazyjne budowle z wafelków, rurek, kremu czekoladowego, toffi, żelków, biszkoptów
i karmelu stworzyły ogromną makietę niezwykłego - jedynego miasta o zapachu karmelu i czekolady. Dzieci
zgodnie stwierdziły, że trzynasty w piątek wcale nie musi być pechowym dniem, gdyż ten był dla nich jednym
z najszczęśliwszych.
|